BTK73.DK -

btk73.dk - Kolding - BordtennisKlub anno 1973

En god ide blev til virkelighed i Kolding

Oprettet: august 3, 2014  
Kategori Nyheder fra BTK73

taps 2 004 (600 x 450)
Sidste dag inden sommerferien var store kagedag.
Den nye skolereform får skyld for meget, den er også grunden til,
at vi ikke ved, hvad der skal ske efter ferien.
taps 2 006 (600 x 450)

Fra DBTU´s hjemmeside:

I foråret 2013 fik Kaj Olsen, der er formand i BTK73 i Kolding en henvendelse fra Bjarne Aasø, der er lærer på Taps skole, som er en specialskole for autister.
Bjarne ville vide, om Kaj kunne hjælpe med at starte bordtennis op på Taps skole. Det blev starten på et forløb, der lørdag den 14. juni i år resulterede i, at BTK73 blev hædret med prisen ”Årets Klub” på DBTU’s årsmøde i Kolding.

Startede fra nul

”Jeg googlede autisme, for at finde ud af, hvad det var”, fortæller Kaj Olsen, der efterfølgende kunne konstatere, at der fandtes mange forskellige slags autisme. Han talte med Bjarne Aasø, og de to blev enige om at starte med en gang ugentlig bordtennistræning på Taps skole.
”Alt skulle være planlagt inden træningsstart og der var ikke plads til de store forandringer”, fortæller Kaj Olsen, der hurtigt blev lidt klogere på autisme. Da han ville ændre batfatningen hos en af eleverne lød beskeden: ”Jeg vil lige gøre opmærksom på, at jeg altid har haft alle fem fingre på håndtaget, det bliver der ikke lavet om på”.
Efter kort tid med træning på Taps skole ønskede man fra skolens- og elevernes side, at træningen blev flyttet til BTK 73´s lokaler. Det har fungeret på den måde, at eleverne tager bussen fra skolen og bliver hentet af forældre i klubben. Fire drenge og tre piger træner hver tirsdag fra kl. 16.00-17.15.
”Alle forældre er positive og deltager også i træningen”, siger Kaj Olsen, der desuden kan glæde sig over at alle spillere har meldt sig ind i klubben.

Skolesport, Leg, Liv og Læring

Det var DHIF (Dansk Handicap Idræts-Forbund), der kontaktede Taps skole med henblik på at få skolen med på projektet Skolesport, Leg, Liv, og Læring, der støttes af Trygfonden. Projektet på Taps skole støttes desuden lokalt med udviklingsmidler fra Kolding Kommunes Videnscenter for Inklusion og Specialpædagogik.
”Vi sagde ja, og jeg blev ’Ildsjæl’ (titlen på den person i projektet der er omdrejningspunkt). Jeg tog kontakt til BTK73 og deres formand Kaj Olsen, der også viste sig at være en ildsjæl”, husker Bjarne Aasø. Sammen forberedte de valgfaget bordtennis, der blev introduceret på Taps skole i januar 2013 og var skemalagt som alle andre fag på skolen. Det lå tirsdag eftermiddag som de sidste lektioner på skoledagen.
Bjarne og Kaj var enige om, at bordtennistræningen ikke skulle komme til at ligne almindelig idrætsundervisning med de samme lærere som resten af skoledagen. Derfor blev Bjarne sat til at varetage træningen. Eleverne fik hurtigt oplevelsen af, at det her var noget andet, det var ”rigtig” bordtennistræning. De lærte Kaj at kende, og efter nogle måneder som valgfag på skolen var det derfor nemt at flytte faget og træningen ind i BTK73s lokaler i Kolding, hvor klubbens ungdomstræner blev knyttet til Taps skoles hold som træner, hvilket eleverne også var meget begejstrede for.

Hvorfor er bordtennis en god idé?

”Bordtennis er en perfekt sport for børn med autisme. Der er ingen fysisk kontakt og reglerne er enkle, hvilket er godt for meget idrætsusikre børn, der måske har haft et par uheldige oplevelser med holdsport, hvor de er blevet valgt fra. For dem er en individuel sport, der foregår i faste rammer at foretrække”, mener Bjarne Aasø, der desuden kan fortælle at to af spillerne med autisme ret hurtigt blev så grebet af at spille bordtennis, at de begyndte at træne på BTK73’s ungdomshold og deltage i både stævner og træningslejre.
Fra foråret 2014 er bordtennis ikke længere et valgfag på skolen. Nu spiller alle autisterne på et hold i BTK73. Spillere er trofaste og møder op til træning hver gang. ”Gennem hele forløbet har vi været omkring 7-8 spillere på holdet. Der har været og er plads til flere spillere, men vi har desværre ikke haft held med at få mere end én med fra en anden skole”, siger Bjarne Aasø.

Klar til en ny sæson

Formålet med projektet “Skolesport, Leg, Liv og Læring” er at få flere elever fra specialskoler til at blive aktive idrætsudøvere. I tilfældet med Taps skole er det lykkedes, hvilket Bjarne og Kaj er stolte over og glade for. ”Det er, og har gennem hele forløbet været berigende at være en del af det gode samarbejde, der har været mellem nogen meget engagerede forældre og os to ildsjæle”, lyder det fra de to igangsættere.
Nu er man klar til at starte en ny sæson, men det er endnu ikke helt på plads, om træningen kommer til at foregå på Taps skole eller i BTK73s lokaler i Kolding.
Simon 10 rejser til Gladsaxe, Simon 9 og Matias skal på efterskole.

Comments are closed.